Daniel in AziŽ

Reisblog Maleisie
Home
Over mij
Voorbereiding
Route
Reisblog Thailand
Reisblog Maleisie
Foto album
Handige Links
Gastenboek

Maleisie april 2006

Kota Bahru 17 april 2006 :
 
Vandaag mijn laatste dag hier, echt veel is hier niet te doen. Heb dus ook niet veel gedaan. Er schijnen hier nog wat museums te zijn, dus misschien ga ik daar wel even kijken...maar misschien ook niet haha!
 
Vanavond vertrek ik om 22:00 naar Pulau Penang, weet alleen niet hoe laat ik daar aankom. Straks nog maar eens navragen!
Als het goed is ontmoet ik Julia daar, een oostenrijks meisje die ik in Thailand heb leren kennen....Kunnen we samen reizen, is wat gezelliger dan alleen.
 
En ik volg Moniek's advies op, doe eens gek! Eerst al in een microlight gevlogen en met haaien gezwommen en nu ga ik nog iets doen....Wat dat is hou ik nog even geheim, maar ik kan wel zeggen dat er maar weinig mensen zijn die dit gedaan hebben...Jullie mogen best gokken haha, maar jullie zien vanzelf wat het is!!! Dus, laat horen wat jullie denken!! Ik denk niet dat jullie het raden haha!!
 
Pulau Penang 18 april 2006 :
 
Nou, ik ben veilig aangekomen in Penang. De bus vertrok gister om 22:00 vanuit Kota Bahru en ik was om 4:45 op het busstation in Penang. Toen nog een hele tijd gewacht, omdat ik er van uit ging dat de guesthouses nog niet open zouden zijn. Heb dus tot 6:30 gewacht en toen op zoek gegaan naar een bus. Duurde even, want er reden nog niet veel bussen, maar uiteindelijk 1 gevonden.
Toen afgezet bij Lebah Chulia (Julia Street) en naar een guesthouse gegaan, waar ik gelijk maar even een paar uur ben gaan slapen.
 
Gisteren ben ik 's middags nog naar een museum geweest. Was maar een kleintje en ik was dus al na 20 minuten klaar. Ze hadden er verschillende dingen, van batik tot koperwaar etc.
 
Daarna naar het tourist information centre gelopen en wat maps gehaald. Vanaf daar terug gelopen om de spullen te droppen en mijn camera en camcorder gehaald. Ik had geluk dat er verschillende opvoeringen waren in het Culture Center. Hier in 15 minuten naar toe gelopen, en het was erg heet!
Als eerste hadden ze een soort drum show, die ik gemist had omdat het al begonnen was. Daarna lieten ze topspinning zien, dat werkt met een tol. Hierna was het even pauze. Er waren nog meer hier, waaronder 2 nederlandse meisjes....In Thailand was iedereen steeds aan het klagen dat ze zoveel nederlanders tegen zijn gekomen. Ik heb in mijn 5 weken maar een stuk of 6-8 Nederlanders gezien en gister op 1 dag 4, want 's avonds kwam ik nog een Nederlands stel tegen....:-S! Als derde was er (weer) een trommel show en ik mocht ook mee doen, 2 nummers nog wel. Helaas staat dat dan weer niet op de film! Vervolgens gaven ze 2 demo's van Seni Silat, een soort zelfverdediging op muziek. Erg mooi om te zien. Degene die het deden hadden er wel lol in, want ze moesten steeds lachen. Was ook meer show, maar toch. Als laatste weer topspinning en toen was het alweer ten einde.
 
Kota Bahru is een Islamitische stad, erg veel moslims en ook de straatnamen staan naast het Maleis ook in het Arabisch. Erg veel is hier niet te doen verder, het wordt voornamelijk gebruikt om naar de Perhentian Islands te gaan. Hier ga ik dus niet heen (Helaas Tante lidy en Bjorn), alhoewel ik hier wel graag heen gewild had. Maar goed, wat ik ga doen wordt waarschijnlijk toch een stuk leuker...hoop ik dan! Als er meer mensen raden geef ik nog een hint, dus kom op! Nog maar 11 dagen te gaan....!
 
Vandaag eerst geslapen en toen rond gelopen in Georgetown. Later was ik van plan om naar Penang Hill te gaan, dus een bus genomen. Ik was ergens aangekomen, maar ik moest overstappen van bus zei de chauffeur want deze ging niet verder. Nogmaals gevraagd hoe ver het was en ik kreeg als antwoord dat ik in die bus moest instappen...Nou ok, vooruit. En toen reed de bus weg en opeens was ik wer op weg naar waar ik vandaan kwam...Nou lekker dan...Toen maar naar de Komtar gegaan, een winkelcentrum. Ik had me er meer bij voorgesteld, er stond veel leeg. Het gebouw ertegenover was een stuk leuker met veel leukere winkels en hier ben ik dan ook een stuk langer gebleven.
Ik ga zo denk ik nog terug, want ze draaien er films, dus misschien kan ik er nog wel een filmpje pakken!
 
Houdoe!
 
Kuala Lumpur 25 april 2006 :
 
Ok, ik loop weer flink achter dus snel verder!!
 
Op de dindsdag 's avonds terug gegaan naar Prangin Mall, het shopping complex tegen over de KOMTAR toren en hier ben ik naar Ice Age 2 gegaan. Het kostte me maar 6RM (1.5 euro) want het was film dinsdag ofzo en dan is alles goedkoper. Ik vond het wel een leuke film en het was ook weer lang geleden dat ik een film in de bios gezien heb.
 
De volgende dag heb ik een beetje uitgeslapen. 's Middags ben ik eerst naar Koo Kongsi gegaan, dit is een Chinese tempel...Dat was wel mooi en ik moest iets langer wachten dan gepland, want het begon te regenen. Dan maar iets langer in het museum en bijbehorende winkeltje blijven wachten. Hierna doorgelopen naar de Acheen Moskee. Dit een moskee met ik dacht veelal moorse invloeden...zeker weten doe ik het niet meer haha, dat moet ik even opzoeken in de Lonely Planet. Vervolgens doorgelopen naar Fort Cornwallis, een oud Brits fort en hiervoor zie je al de Victoria kloktoren staan. Erg Engels allemaal! Daarna terug gelopen naar het guesthouse. Gegeten bij Kapitan's waar ik de beste (tandoori) kip heb gegeten in lange tijd, echt super lekker, en toen weer naar de Prangin Mall gegaan. Dit keer om The Wild te kijken. Dit viel wel een beetje tegen, want het is net alsof je naar Madagascar kijkt!! Mijn advies is dus, wacht maar tot 'ie op dvd uit is!
Toen ik terug ging naar het guesthouse, kwam ik Julia tegen. Het Oostenrijkse meisje die ik in Sukothai ontmoet had.  Ze kwam net van de bus, dus heb haar maar meegenomen naar het guesthouse waar ik verbleef.
 
De volgende dag samen naar Penang Hill gegaan, dit keer kwam ik er wel haha! Je gaat hier met een soort treintje steil omhoog, naar het hoogste punt wat op 700m ligt. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht over Georgetown...Wij hadden eerst alleen pech, want het was nogal bewolkt. Hier een beetje rondgelopen en later waren de meeste wolken weg getrokken en toen hadden we wel een goed uitzicht. Je kon ook de brug zienm, die Penang (eiland) met het vasteland verbindt. Deze brug is 13,5 km lang, zou je alleen niet zeggen als je op die heuvel staat.
Julia had het briljante idee om vanaf het "top station" naar het "middle station" te lopen...Ok vooruit. Viel een beetje tegen, omdat er nogal veel muggen zaten. Ben dus paar keer gestoken, maar Julia meer dus dat was haar verdiende loon! Het duurde nogal lang tot we er waren...Toen zagen we een station, maar dit was het station tussen het "top"- en "middle station"....Hmm wat nu? Nou ja, doorgelopen..ik denk 15 minuten ofzo, maar toen ging de weg weer omhoog.  Dus maar weer terug gelopen haha. Komen we weer bij het station aan, gaat net het treintje naar beneden. Toen daar maar gewacht, treintje naar boven genomen en gelijk weer naar beneden gegaan. Sommige mensen keken wel vreemd, maar ja lekker belangrijk.
 
Vervolgens vanaf het grond station naar Kek Lok So gelopen. Dit is ook een grote Chinese tempel...En ze hadden hier allemaal nazi-buddha;s haha. Buddha's met een swastika maar dan omgedraaid. Ik zal proberen om snel weer foto's te uploaden!
 
Na deze nazi-buddha's een laatste groet gegeven te hebben, gingen we weer, nu naar de KOMTAR. We moesten namelijk een busticket kopen om naar de Cameron Highalnds te komen en dat kon hier. Dus hier een ticket gekocht voor 26RM om de volgende dag om 8:30 te vertrekken. Lekker vroeg, maar dan ben je tenminste op een redelijke tijd daar, want het was nog 4,5 uur rijden.
 
De rest van de avond niets meer gedaan. Ik heb mijn foto's op dvd laten zetten, zodat ik een kaart kon wissen. Heb namelijk al voor 2gb aan foto's gemaakt! Zeg maar meer dan 1000 haha!
 
Vrijdag vroeg opgestaan, om de bus van 8:30 te halen. Hiervoor moesten we eerst naar de KOMTAR om daar over te stappen op een andere bus, zodat we bij het nieuwe bus station zouden komen. We vertrokken dus al om 6:30, zodat we zeker de bus zouden halen. Nou alles ging goed en we vertrokken stipt op tijd!
 
Om ongeveer 13:00 kwamen we aan in Tanah Rata, Cameron Highlands. Deze streek ligt tussen de 1300 en 1800m en is erg geschikt voor het verbouwen van thee. Daarnaast verbouwen ze hier ook veel aardbeien.
Ingechecked bij Father's Guesthouse, wat door Bjorn aangeraden werd. Hier maar een double room genomen, zodat het wat goedkoper was. Hierna zijn we weer terug het dorpje ingegaan en hebben een dagtrip geboekt voor de volgende dag en een busticket naar Taman Negara voor de dag erna. We wilden nog wat dingen gaan bezoeken, maar net toen we er waren begon het erg hard te regenen en onweren. En dat onweer was een stuk harder dan in Nederland, waarschijnlijk omdat we tussen de bergen zaten. Dus de rest van de middag niet veel meer kunnen doen. Wat gegeten bij een Indiaas restaurant en me vermaakt met een Indische soap! Erg grappig en super slecht geacteerd maar dat mocht de pret niet drukken!
 
De volgende morgen,zaterdag, werden we om 9:00 opgehaald bij ons guesthouse. Onze gids was nog een beetje van slag, want een gezin bij hem in de straat was 's nachts door brand om het leven gekomen, 2 ouders en 3 kinderen. De vader had een stalletje op een markt, en daar zijn we ook nog langs gekomen, nu uiteraard leeg....
Als eerste stopten we bij een uitkijk punt op een theeplantage...Zover je kon zien, alleen maar theeplanten! Dat zag er erg mooi uit in het ochtend zonnetje. Hier legde onze gids het een en ander uit over de streek, thee etc. Vervolgens door gereden naar een uitkijkpunt, op 2666ft boven zeeniveau, net iets meer dan 2km. We hadden geluk, want vandaag was het niet zo bewolkt en we hadden een prachtig uitzicht. We konden zover zien als Ipoh, ergens tussen de 60 en 80km verder. Op de bewegwijzering staat 116km, maar dat is uiteraard niet direct.
 
Hierna een klein stukje gereden en toen een mossig bos ingegaan. De dag vantevoren bij het boeken van de tour had ik nog gevraagd of ik met mijn K-Swiss schoenen kon gaan en dat was geen probleem....Nou, toen we hier het bos ingingen, was er nogal veel modder dus mijn schoenen waren opeens niet zo wit meer haha! Hier liet onze gids pitcher plants zien. Dit zijn planten die water vangen en aan de binnenkant zit was. Als insecten water willen drinken, kunnen ze niet meer weg omdat het te glad is voor ze en dan verdrinken ze in het water. Dan heeft de pitcher plant weer een lekker hapje!
Vervolgens weer een stukje gereden en toen liet onze gids ons 2 king cobra....Lily's zien! Dit zijn bloemen die op een cobra lijken. Hopelijk kan ik hier snel een foto van plaatsen!
Next stop was de theeplantage. Hier kregen we te zien hoe thee geproduceerd wordt. De thee wordt eerst verwarmd, wat we niet te zien kregen. Maar we konden het wel voelen en ruiken...heerlijk. En je kan natuurlijk niet weg voordat je een kopje thee geproefd hebt, dus maar eens een kopje thee genomen en die was inderdaad lekker! Hierna ook nog wat thee gekocht, ik hoop dat alles goed in Nederland aankomt haha!
Toen gelunched en naar een butterfly farm gereden, waar ze naast heel veel mooie vlinders, ook bloemen, spinnen, slangen, schorpioenen, grote kevers, leguanenen en wandelende takken hadden. Ze hadden hier ook een kever die op zijn schild een gezichtje had. Deze was toepasselijk "man faced beetle" genaamd haha! Zag er erg grappig uit. Heb hier voor Anneloes nog een paar hele mooie vlinder gefotografeerd. En ze hadden ook hele mooie bloemen.
 
Na al deze insecten, op naar het Orang Asli dorp, een dorp van de oorspronkelijke inwoners. Hier heb ik mogen schieten met een blowpipe en dat ging nog best goed ook!! Is niet zo heel moeilijk. Ik heb er zelf ook 1 gekocht daar, alleen deze is de helft van waarmee ik geschoten heb. Ik kreeg er ook 7 pijltjes bij, jammer genoeg zonder gif...Anders had ik als ik thuis kom mooi kunnen oefenen op poezen of duiven ofzo;-)!
 
De een na laatste stop was bij de aardbeien fabriek. Hier heb ik nog een heel erg lekkere aardbeienshake gehaald! Volgens onze gids kwamen de aardbeien uit Nederland....Ok, ik kom dus helemaal uit Nederland om Nederlandse aardbeien in Maleisie te zien....nice! Ze smaakten in ieder geval wel een stuk beter dan in Nederland.
 
De laatste stop was bij een waterval, waar onze gids vroeger altijd ging zwemmen. Om naar school te komen moest hij door de jungle. Tegenwoordig is er een pad, maar toen niet. Hij kreeg van zijn vader 20 cent, zoveel was het om met de bus te gaan. Maar in plaats daarvan liep hij erheen en kon hij het gebruiken om iets te eten van te halen. De waterval stelde niet zoveel voor, maar toch wel leuk dat de gids er wat meer omheen vertelde, maakt het toch een stuk interessanter!
 
Het was inmiddels al 18:30, dus dat was een flinke dag. Het was zeker een geslaagde tour, ten eerste omdat Julia en ik de enigen waren en onze gids wist erg veel te vertellen! Super dag in een super omgeving!!
 
Op zondag vertrokken naar Taman Negara. Dit was nog een hele tocht. Eerst met een minivan naar het treinstation in Gua Musang. Vervolgens met de trein naar Jerantut, een reis van 4 uur! In de minivan kwamen we een Fins meisje tegen, Sanna. Met zijn 3en hebben we eerst wat gegeten bij de KFC, want we moesten 2 uur wachten voordat de trein ging. De trein vertrok rond 12:30 en om 16:30 kwamen we aan in Jerantut. Vanaf hier werden we met een bus vervoerd naar Kuala Tahan, het plaatsje van waaruit je Taman Negara inkan(de jungle!). Toen we net op weg waren begon het nog flink te hozen, waardoor het in Kuala Tahan een lekkere blubberzooi werd!
Bjorn had me voordat ik vertrok wat foto's en een brief meegegeven voor Aris, een gids daar. Toen we op zoek gingen naar een guesthouse, passeerde hij mij al! Ik riep gelijk, hey aren't you Aris?? Hij was verbaasd dat ik hem kende en dacht dat ik eerder een tour gehad had bij hem....Ik zei nee, je kent me niet, maar ik denk dat je hem wel kent. De brief met foto's gegeven en hij zei meteen...Hey, I know this guy! Even uitgelegd hoe het zat en toen begreep hij het. Hij vond het erg leuk volgens mij! Wel apart dat ik hem meteen tegenkom en herken! Helaas was hij bezet en kon hij geen tours geven, hij had namelijk een groep schoolkinderen uit Singapore die hij moest begeleiden. En hij wilde even flink werken zodat hij op 27 april vrij was, dan was hij namelijk jarig.
 
Bij het Tahan Guesthouse ingechecked en een dorm genomen met Julia, Sanna en Jane een Nieuw-Zeelands meisje. Het was erg goedkoop, 10RM(2,5E)pp en dat is ook wel eens lekker. Enige wat minder was, was dat ze geen westerse toilet hadden, alleen een gat in de grond. Nou houd ik hier helemaal niet van, maar goed ik moest het er toch meedoen. Viel niet mee haha, maar het is uiteindelijk wel gelukt....2 keer zelfs! ;-)
 
Gisteren vroeg opgestaan en om 9 uur weg gegaan, richting de jungle. We moesten eerst met een bootje de rivier over en dan ben je eigenlijk al gelijk in de jungle. Julia, Sanna en ik zijn als eerste naar de Canopy Walkway gegaan, dit is een hangbruk van iets meer dan 500m lang, hoog in de bomen! Ik had me er iets meer bijvoorgesteld, maar het was wel ok. Hier kwam ik Aris met zijn groep schoolkinderen weer tegen. We deden ongeveer 30 minuten om het helemaal te lopen, maar dat lag ook aan het feit dat er meerdere mensen waren en je soms even moest wachten. Vanaf hier zijn we naar Bukit Teresek gegaan, Teresek Hill. Hier had je een mooi uitzicht over de jungle en je kon zelfs nog wat hoger. Hier had je alleen een iets minder uitzicht. En wat het uitzicht enigzins belemmerde was een grote spin en in een web tussen 2 bomen. Blij dat die niet dichterbij was haha!
 
We zijn hierna weer naar beneden gelopen. Onderweg genoten van het orkest van dieren. Je kon ver weg gibbons horen en daarnaast veel vogels. Iemand vertelde ons iets over een meer waar je kon zwemmen, dus we zijn vol goede moed erheen gelopen. Helaas stelde dit niets voor en was het pad vol met bloedzuigers....Dit zijn net kleine slinkies (weet het nederlandse woord even niet) die wachten tot ze zich vast konden zuigen aan je. Ik had heel erg charmant, mijn sokken over mijn broek gedaan en ingespoten met spray. Desondanks had ik er wel een paar op mijn schoen en sokken. Julia ook en Sanna had er 1 op haar been. Maar ja, zij had dan ook een korte broek aan.....Tsja dat krijg je ervan haha! Net iets achter ons liep toen een nederlands stel, waarbij die kerel heel stoer riep, "ja laat die bloedzuigers maar komen, ze vinden mij toch het lekkerste!"....Ahum....Ik moest dan ook erg lachen toen hij aan het schreeuwen was dat hij er 1 had....En later nog 1 haha. Dat waren 2 vleeswonden en het bloedde behoorlijk. Tandpasta helpt erg goed, je smeert het er gewoon op en daarna kun je ze eraf schieten. Julia had tandpasta bij zich, maar gelukkig gaf ze dit pas aan hem nadat hij zich gebrand had met de aansteker toen hij de bloedzuiger eraf probeerde te branden....haha weer komisch moment, serves him right!
 
Erg veel dieren heb ik neit gezien, wel veel gehoord. 2 eekhoorns, mieren(zelfs een hele snelweg) een spin, bloedzuigers en libelles....Oh en wilde varkens! Deze schoten opeens het pad over toen we aankwamen lopen. Gelukkig liep ik achterop, dus ik schrok niet zo erg haha!
 
We hebben van 9 tot 2 gelopen en de rest van de middag gerelaxed. Het was gewoon te heet en benauwd!
Ik wilde 's avonds nog een night walk doen...Dus ik had me hiervoor opgegeven.
Toen we net in het bootje zaten begon het een beetje te druppelen....we werden weer naar de overkant vervoerd en hier begon het iets harder te regenen. De gids kwam met een latere boot en toen vroeg hij of er iemand was die niet wilde gaan...Ik had verder niets bij me, geen jas of parapluie ofzo en wel mijn camera en camcorder. Deze wilde ik niet nat laten worden, dus ik besloot terug te gaan, net als 2 Deense kerels. Toen we net terug waren en veilig onder een afdak, leek het wel alsof iemand de kraan vol open deed! Het kwam er echt met bakken uit! Toen was ik blij dat ik besloten had om terug te gaan haha! Ik verwachtte dat de rest van de groep ook terug zou komen, maar zij hebben het toch afgemaakt. Ik denk niet dat ze veel gezien hebben, want als het regent schuilen beesten ook, zo dom zijn ze ook niet!
 
Het is trouwens te nat voor de tijd van het jaar. Het zou het droge, hete seizoen moeten zijn, maar sinds ik in Maleisie ben, heeft het bijna elke dag geregend. Gelukkig wel vooral 's avonds, maar toch! Zo hoort het niet te zijn en iedereen hier in Maleisie verbaast zich er ook over!
Ik moet trouwens ook zeggen dat ik de mensen hier een stuk vriendelijker vind. Ik weet niet of het aan het feit ligt dat er hier meer mensen zijn die Engels spreken en het zodoende makkelijker is om contact te leggen, dan in Thailand....Maar meer mensen spreken je hier aan en helpen je. Dat bleek al wel toen ik in Kota Bahru was! Ook moet ik zeggen dat ik het eten hier lekkerder vind. Iets gevarieerder, omdat je hier veel Indiers, Chinezen en ook Maleisiers hebt.
 
En vandaag vanuit Taman Negara naar Kuala Lumpur gegaan. Ik ben dus maar 1 dag in Taman Negara gebleven. Ik had me er ook iets meer bij voorgesteld, maar het was wel ok. Enige minpunt was nog dat ons guesthouse meteen naast een moskee stond, waardoor ik beide nachten om 5:45 wakker werd, dankzij arabisch gebler! Erg goed heb ik hier niet geslapen, gisternacht helemaal niet....
 
Maar goed, om 9 uur vertrok de boot vanaf Kuala Tahan naar Kuala Terembeling. Dit duurde 2 uur. Heb tijdens de boottocht nog een kudde buffels/wilde koeien gezien...Voor de rest maar geslapen, niet dat het echt ging maar goed. Vervolgens met een busje naar Jerantut gebracht en van daaruit naar Kuala Lumpur gegaan.
Hier kwamen we rond 16:30 aan en spullen gedropt bij een guesthouse en naar het Merdeka plein gelopen, het onafhankelijkheidsplein. Hierna nog wat rond gelopen in KL en daarna Sanna ge-escorteerd naar de trein, want ze haar vliegtuig vertrok om 22:30 naar Hong Kong...Ze is daar exchange student.
 
Nou, ik zie dat er toch wat mensen aan het gokken zijn....had verwacht dat het er meer zouden zijn, dus dat is een beetje jammer. Jullie moeten wel berichtjes achterlaten, hoe weet ik anders wie het allemaal leest???
Maar goed, ik zal jullie toch een hint geven....Ben benieuwd of jullie het dan raden!
 
29/04/2006  AK5642      ? - ?       10:20 - 13:05
04/05/2006  AK5643      ? - ?       13:25 - 16:05
 
Rarara.....waar ga ik heen????
 
Nou, ik hoop dat ik nu wat meer berichtjes krijg!! MOET haha!
 
Ok, ik heb weer een hele week ingehaald en heel wat getyped, dus tijd voor mij om te kappen. Ik zal proberen om vantevoren nog online te komen om het te verklappen....denk niet dat dat hier in KL een probleem zal zijn!
 
Bedankt voor het lezen, was weer een heel stuk hahaha!! Foto's volgen zsm!!
 
Kuala Lumpur 27 april 2006 :
 
Nou bedankt voor de berichtjes allemaal....ik zal straks verklappen waar ik heen ga, maar eerst moeten jullie dit nog lezen!
 
Nou, gisteren met Julia vroeg opgestaan en met de LRT (monorail) naar KLCC gegaan, de Petronas Towers. Hier waren wel al om 8:30. Er stond al een rij maar we kregen kaartjes van een Engels stel...ze hadden al iemand in de rij staan en hadden blijkbaar iets gezegd over dat we niet eerder konden komen ofzo....Maakt niet uit, wij hadden al kaartjes haha! Wij mochten om 9:30 naar boven. Dus even gewacht in de lobby. Hier hadden ze uitleg over de Twin Towers, hoe ze gebouwd zijn en ook een demonstratie hoe de bliksem geleider werkt.
 
Om 9:30 dus naar boven, naar de 41e verdieping. Hier verbindt een brug de 2 torens en heb je een redelijk uitzicht over KL. Was wel ok, maar hierna naar de KL Tower gelopen, de tv toren. Julia wilde niet naar boven, want het was te duur volgens haar...Ik dacht dat ik erg met geld was, maar zij is nog een heel stuk erger haha....Het was "maar" 20RM, dus iets minder dan 5E....geen geld voor het uitzicht wat je had....Je gaat hier een stuk verder omhoog, namelijk 276m en dat binnen 1 minuut. Vanaf het observatie deck heb je 360graden uitzicht over Kuala Lumpur! En het was redelijk mooi weer, dus je kon best ver zien!
 
Vervolgens naar Masjid Jamek gegaan, dit is een grote moskee. Toen we net hier waren begon het enorm hard te regenen en dat voor meer dan een uur. Ook onweerte het gigantisch hard, volgens mij heb ik het nog nooit zo hard gehoord!! Toen het eindelijk ophield met regenen bleek dat de straat tegenover de moskee onder water stond en de river hier vlakbij was enorm hoog....Gisteren stond hij op 30, vandaag net onder de 24....weet niet of dat in inch of cm is ofzo, maar het scheelde behoorlijk!
 
Vanaf hier naar het oude treinstation gelopen en naar de Nationale Moskee, Masjid Negara. Deze was net dicht, maar goed, je kan het ook van buitenaf bezichtigen. Hierna wat gaan eten en daarna terug naar het guesthouse gegaan. Hier kwamen we Emma tegen, een Engels meisje en zij is ook met ons meegegaan om wat te drinken en hierna naar het internet cafe gegaan.....Toen gaan slapen, want dat moet ook weleens haha!
 
Vanmorgen met Emma en Julia als eerste terug gegaan naar de Nationale Moskee, nu konden we wel naar binnen. De dames moesten hier een hoofd doekje en gewaad aan/om doen haha....komisch om te zien. Vervolgens naar de Lake Gardens gelopen, viel me een beetje tegen en door naar het Bird Park. Dit zou het grootste overdekte birdpark van de wereld moeten zijn. Uiteraard wilde Julia hier niet naar binnen, want het kostte maar liefst 28RM...reken zelf maar uit hoeveel dat is in Euro! Dus vanaf hier terug gelopen naar het guesthouse. Onderweg, gewoon langs de weg, zagen we nog een grote leguaan de struiken in schieten en iets verderop stikte het van de apen in de bomen. We waren hier even aan het kijken en opeens kwamen er 2 apen vanaf de overkant de straat overgestoken.....1 kwam zelfs achter ons aan! Nu ben ik te weten gekomen dat de meeste apen niet aardig zijn, dus ik rende maar snel weg, voordat ik of gebeten wordt of dat mijn camera tas gestolen wordt!
 
Om 12:15 ging Julia weg, op naar Melakka en daarna naar Singapore....Vond het gezellig om met haar te reizen, maar ben blij dat ze weg is haha....Ze is een beetje een manwijf en zeikerig met geld :-D! Maar goed, ze staan overal in de rij voor me, dus Emma reist nu met me samen haha  ;-)!
 
Vanmiddag met Emma naar het Kraft Center gegaan, ze ging hier haar batik schilderij afmaken. Dit duurde beetje lang dus ik heb zelf wat rondgekeken. Hier hebben ze allerlei handwerk producten, zoals batik, schilderijen en houtwerk. Nog een hele tijd met een schilder staan te praten, hij had echt super mooie schilderijen van de onderwater wereld....Vissen, schildpadden, koraal, kwallen, net of het naar je toe kwam zwemmen. Halverwege mei heeft hij een expositie in London, dus dat zegt wel wat!
 
Ok....ik zal verklappen waar ik heen ga! Ik heb tegen sommige mensen gezegd dat het met een S begon....Dus here goes....
 
Sandakan in Saba.....ook naar het Sepilok Urang-Utan Rehabilitation Centre en ik ga een 3 daagse/2nachten trek maken op de Sungai Kinabatangan River....4 S' en dus! Maleisisch Borneo dus.....Dit mag natuurlijk niet ontbreken, want het hoort bij Maleisie!
 
Ik weet niet hoe jullie het geraden hebben Tante Lidy en Fleur, maar jullie hebben het goed....Moeten jullie toch eens vertellen hoe jullie erachter zijn gekomen!!! Dus jullie hebben wel iets verdiend haha!
 
Ik heb mijn ticket geboekt op de laatste dag dat ik in Thailand was. Ik wilde eigenlijk al voordat ik hier heen ging naar Borneo toe, maar wist toen nog niet hoe en wat...Heb verschillende mensen gesproken die zeer te spreken waren over de trek van Uncle Tan's (staat ook goed aangeschreven in de Lonely Planet) en heb toen maar besloten om Moniek's advies op te volgen en wat geks te doen (hey Dennis, ik doe iets spontaans!!). Dus vlucht geboekt....eerst hele tijd gekeken, maar vanaf KL is het nogal duur. Goedkoopste was rond de 400RM....maar vanaf Johor Bahru had ik een vlucht gevonden voor maar 210RM, scheelt dus behoorlijk! Heb daarna Uncle Tan gemaild (www.uncletan.com) en er was nog plaats. Dus dat ook gelijk geboekt.
Emma wilde ook naar Borneo, maar had niemand om te gaan. Komt ze mij tegen en hoort mij over Borneo praten en was ook meteen enthousiast. Dus vandaag heeft ze een vlucht geboekt, er waren nog stoelen vrij op dezelfde vlucht als die ik heb, dus zij was ook helemaal blij! Ben benieuwd wat ze er echt van vind, want dit was Nogal laatste moment werk haha!
 
Morgen vertrekken we dus naar Johor Bahru, blijven daar een nacht en vliegen dan zaterdag morgen vroeg naar Sandakan! De dag erna de trek, tot en met dinsdag middag en dan kunnen we misschien nog naar Turtle Eiland op woensdag, maar dat is nog niet zeker.
 
Dus nu weten jullie het allemaal!! Vandaar dat ik ook niet langer in Taman Negara gebleven ben, vond het nogal tegenvallen.....En meer mensen zijn te spreken over Borneo, dus ik hoop dat dat een stuk beter wordt. Helaas heb ik geen tijd om Mount Kinabalu te beklimmen, dat had ik ook nog wel willen doen....Nou ja, volgende x dan maar!
 
Ik weet niet wanneer ik kan updaten, maar ik ga mijn best doen! Bedankt voor het raden allemaal en blijf het volgen he!
 
Cuijk 6 juni 2006 :
 
Ok, ik ben alweer een hele poos thuis en tot nu toe nog steeds geen zin gehad om het laatste stukje te updaten. Het voelt mij nog niet helemaal af, dus ik ga het laatste stuk nog afmaken.
 
Op 28 april vertrok ik met Emma naar Johor Bahru, hier kwamen we laat in de middag aan. We gingen toen maar weer op zoek naar een guesthouse, dit bleek nog een hele klus te zijn.
JB (zoals ze in het in Maleisie noemen), is niet echt een stad waar je per se heen moet. Dit is vooral een industriestad en het grenst aan Singapore. Volgens mij ben je vanaf hier in ongeveer 30 minuten, maarmisschien ook wel minder, in Singapore. Anyways, we werden afgezet bij het Larkin busstation. Dit ligt nog eens 5 km van de stad af, dus toen maar een andere bus gepakt naar de stad. Tegen de sjoof gezegd dat we graag in het centrum afgezet wilden worden. Dit was goed, maar ja het is altijd afwachten. Dus wij werden afgezet, maar waar moet je dan heen? Precies, dus wij maar zoeken.....Ik aan iemand vragen of hij wist waar een guesthouse was....Bleek dit ook een toerist te zijn uit Singapore haha....Tsja ze lijken allemaal op elkaar hoor!! Na een hele tijd zoeken hadden we gevonden waar de hotels zich bevonden. Dit was vlakbij waar we afgezet waren en we zijn eerst een hele andere kant opgelopen, om vervolgens dus weer terug te moeten....Dit was ook niet zo heel erg, op de terugweg zijn Emma en ik bij de Coffee Bean gestopt en had ik een fruit smoothie gehaald. Erg verfrissend met dat warme weer!!
 
Toen we eindelijk dachten een goed hotel gevonden te hebben, werden we aangesproken door iemand die zei dat hij voor een guesthouse werkte. Hij zei dat ze nog kamers vrij hadden en voor weinig....Emma en ik aarzelden wel even, maar we zijn toch meegelopen. Dit was nog een hele wandeling, we hebben zeker 30 minuten gelopen....en dat met een zware backpack op de rug!! Daarnaast begon het ook nog eens te onweren en te regenen toen we bijna bij het guesthouse waren....Nou, we kwamen binnen en bekeken de kamer...Dit was niet echt veel soeps en daarnaast waren we in the middle of nowhere want er was verder niets te doen daar!!
Nou we hadden dus maar besloten dat we toch weer terug wilden. Dus wij aan de eigenaar gevraagd of hij een taxi kon bellen. Hij was opeens erg onaardig (Emma: What an asshole!) en wilde niets meer doen en was ergbot. Dus wij maar gewoon gewacht tot de regen ophield en daarna naar de straat gelopen om een taxi te pakken. Dus weer terug bij af en maar gewoon 1 van de eerste hotels gepakt waar we al gekeken hadden. We hadden voor iets meer dan 10 euro een 2 persoonskamer met 2 bedden, een eigen wastafel en een uitzicht over Singapore, zij het wel een beetje ver weg/
 
's Morgens vroeg opgestaan, voor onze vlucht naar Sandakan. Deze verliep zonder enige problemen, behalve dan dat ik mijn blowpipe moest inchecken omdat dit niet het vliegtuig in mocht. Dit was een "wapen"....:-S! Ons vliegtuig vertrok om 10:30 en om 12:45 waren we in Sandakan. Vanuit hier een bus gepakt naar het stadje, dit duurde nogal lang omdat we een flinke omweg maakten.  Ik had al een guesthouse/hotel uitgezocht, die erg goed in de Lonely Planet stond. Toen we hier aankwamen bleek alleen dat ze helaas nog maar 1 kamer hadden, een 1 persoonskamer. Nou had ik het niet erg gevonden om met Emma in 1 bed te liggen, maar dit was toch te krap geweest haha ;-)! Dus toch de kamer genomen en er een extra matras in gedumpt. Dit was echt een super hotel...zo'n luxe had ik lang niet gehad. We hadden naast een eigen douche en toilet, zelfs een tv MET dvd speler erbij en we mochten 5 dvds uitzoeken om te kijken. Daarnaast hadden w eook nog eens 2 gratis flessen water in de kamer....Je kunt je dus wel voorstellen dat dit voor mij/ons een grote luxe was haha! Dit hebben we dan ook gevierd, we zijn 's avonds binnen gebleven en hebben tv gekeken!!!
 
's Morgens zijn we vroeg opgestaan, want we werden om 9 uur verwacht bij Uncle Tan, waarbij Emma en ik de Jungle Trek hadden geboekt. Dit ging niet helemaal zonder problemen. Emma wilde voor vertrek nog wat geld pinnen, zodat ze de trek kon betalen. Helaas slikte de automaat zonder pardon haar pasje in en kwam er dus ook niet meer uit. En aangezien het zondag was, was de bank dicht....Dat pasje moest dus even wachten, want wij moesten zorgen dat we op tijd bij Uncle Tan waren.
 
Goed, wij de bus gepakt en iets voor 9:30 waren we bij Uncle Tan's. Dit basecamp ligt ongeveer 16 mijl buiten Sandakan. We waren iets te laat, want het busje naar Sepilok Urang-Utan Rehabilitation Centre ging al om 9 uur...Nou goed, we waren er nog om 9:45, niet slecht dus. En de apen werden om 10:00 gevoerd, dus dit konden we ook zien. Dit rehabilitatie centrum bestaat uit een groot bos waar de apen vrij in kunnen rondslingeren.. Bezoekers kunnen alleen in het voorste gedeelte komen. Hier zitten de apen die net opgenomen zijn en die dus nog niet zelfstandig voedsel kunnen zoeken. De apen worden hier dus gevoed door de verzorgers. Ze krijgen een soort pap en bananen. Na dit gezien te hebben, bleven Emma en ik nog even kijken en later gingen we naar het videocentrum, waar ze een video (duhhh) vertoonden over het werk wat ze verrichten bij Sepilok. Deze video duurde 30 minuten en was best interessant. Hierna zijn Emma en ik nog terug het park in gegaan, je kon namelijk een soort pad op. Dit hebben we geprobeerd, maar al snel kwamen we erachter dat we er niet echt op gekleed waren. Het pad was nogal modderig en er was niet echt veel te zien. Wel zagen we op de weg naar dit pad toe 2 eekhoorns, waarvan 1 zwarte en wat hagedisjes. Toen we weer terug wilden lopen, schhreeuwde Emma nogal hard....Er zat namelijk een bloedzuiger op haar been. Dit zag er erg hilarisch uit, ik wou dat ik het op film had!! Ze was aan het gillen en aan het springen. Dus heb maar gezegd dat ze even stil moest blijven staan en heb de bloedzuiger eraf geschoten met mijn vinger....Naja, na dit hilarische "avontuur" zijn we terug gelopen naar de ingang/uitgang, waar het busje al op ons aan het wachten was.
 
We zijn terug gereden naar het basecamp, waar we de andere mensen ontmoetten die ook meegingen. Totaal waren we met zijn 10en. Sanna, Peter en Euwin (ofzoiets haha) uit Zweden, Stefan en Sylvia uit Duitsland, Finn uit Engeland, nog een hele vervelende Duitser waarvan ik de naam kwijt ben en ook een Engels meisje waar ik de naam even niet van weet en dan Emma en ik. We hebben hier samen gelunched en om 14:30 vertrokken we per minibus naar de rivier Sungai Kinabatangan. Na een uur rijden kwamen we aan bij de river, hier moesten we overstappen in een boot. We gingen met 2 boten, 1 voor ons en 1 voor de bagage. De reis naar het kamp was al super. In 15 minuten op de rivier heb ik meer gezien dan in 1,5 dag in het Taman Negara park(jungle). Eigenlijk alleen apen en vogels, maar wel heel erg veel! Ook zagen we op de heenweg al een varaan, hoog in de boom. Dat die gidsen dat zo kunnen zien is echt knap!
 
Na ongeveer een uur langzaam varen, kwamen we aan bij het jungle kamp. Dit was dus echt in the middle of nowhere. We moesten uit de boot springen en de modder in, dus schoenen uit. Dit omdat de boot niet helemaal tot aan het kamp kon komen. Nou aangekomen bij het kamp, was het even slikken. Geen stromend water, alleen water uit de rivier, wc's die bestonden uit hurk toiletten/gaten in de grond (the ones I hate!) en hutjes op stokken. Deze zagen er nog wel redelijk uit. Ik had een 2 persoons matras voor mezelf met klamboe erover heen.
 

~